A labane egy
közel-keleti eredetű tejtermék, amelyet általában kecsketejből vagy juh- és
tevetejből készítenek. A folyékony joghurthoz hasonlóan kesernyés íze van, de
sokkal sűrűbb és krémesebb állagú. A labane készítése egyszerű folyamat,
amely otthon is könnyen elvégezhető. 1. Első lépésként szükségünk lesz
joghurtra és sóra. Ha nincs kéznél labane joghurt, akkor sima joghurtot is
használhatunk, csak több időre lesz szükség a lecsöpögtetéshez. 2. Ha tiszta anyagból
készült szövetet (pl. géz) helyezünk egy szűrőre vagy szitára, majd
beleöntjük a joghurtot. Ezt érdemes egy tál felett megtenni, hogy a leszűrődő
savó ne csöpögjön mindenfelé. 3. A joghurtot hagyjuk állni legalább 12 órán
keresztül a hűtőben. Minél hosszabb ideig csepegtetjük le, annál sűrűbb lesz
a végeredmény. 4. Amikor elértük a kívánt állagot, vegyük ki a labanét a
leszűrőből, majd adjunk hozzá sót ízlés szerint. 5. Keverjük össze alaposan,
majd tároljuk légmentesen zárható edényben a hűtőszekrényben legfeljebb egy
héten keresztül. A labane számos egészségügyi előnnyel jár, hiszen gazdag
fehérjében és probiotikumokban. Emellett remek alapanyag lehet salátákhoz,
öntetekhez vagy akár piták töltelékéhez is. Összességében a labane készítése
egyszerű és gyors folyamat, ami otthon is könnyen elvégezhető. Próbáld ki ezt
az egészséges és finom tejterméket otthon is!
