A köles egy nagyon
tápláló és egészséges gabonaféle, amelyet számos kultúrában használnak
főzéshez. A köles főzése egyszerű és gyors, és számos módon lehet
elkészíteni. Először is, fontos megjegyezni, hogy a kölest előzetesen át kell
mosni hideg vízben, hogy eltávolítsuk róla a levet és az esetleges
szennyeződéseket. Ezt követően egy lábasba öntsünk annyi vizet, amennyi
kétszerese a köles mennyiségének. Adjunk hozzá egy csipet sót, majd forraljuk
fel a vizet. Miután a víz felforrt, adjuk hozzá a kölest, majd keverjük
össze. Csökkentsük a tűz hőfokát, és fedjük le a lábast. Hagyjuk rotyogni kb.
15-20 percig, vagy amíg a köles megpuhul és felszívja a vizet. Ha szeretnénk
ízesíteni a kölest, akkor ebben a pontban tehetjük hozzá az ízlésünk szerinti
fűszereket vagy zöldségeket. Például fokhagyma, friss zöldfűszerek vagy
pirított diók nagyszerűen illenek hozzá. Amikor elkészült a köles, vegyük le
a tűzről, és hagyjuk pihenni pár percig fedő alatt. Ezután már tálalhatjuk is
az ételt – lehet tálalni magában vagy kiegészítve más ételekkel.
Összességében tehát nagyon könnyen elkészíthető és nagyon finom ételt lehet
készíteni kölesből. Ráadásul rendkívül tápláló is, tele van fehérjével és
rosttal. Érdemes tehát beiktatni az étrendünkbe ezt az egészséges
gabonafélét!