A foghúzás egy
olyan beavatkozás, amely során egy fogat eltávolítanak a szájüregből
általában azért, mert már nem lehet megmenteni vagy az egészségre káros
hatással van. Fontos, hogy a foghúzást követően megfelelően gondoskodjunk az
seb gyógyulásáról és ne adjunk teret a fertőzéseknek. Az első lépés, amit
tegyünk foghúzás után evésnél, hogy válasszunk puha ételeket. Ilyenek
lehetnek például pürék, krémlevesek vagy lágy főtt ételek. Kerüljük az olyan
ételeket, amelyek darabokra szakíthatóak és könnyen megakadhatnak a sebben.
Fontos továbbá, hogy kerüljük az alkoholtartalmú italokat és a forró italokat
is, mivel ezek irritálhatják a sebet és lassíthatják annak gyógyulását.
Ajánlott sok folyadékot fogyasztani, de inkább víz vagy gyümölcslé legyen,
ami nem irritálja a sebet. A foghúzást követő pár napban ajánlott kerülni az
erős rágást és az olyan ételeket, amelyek nehéz rágást igényelnek.
Fogyasszunk inkább folyékony vagy pépes ételeket és inkább apró falatokban
étkezzünk. Ne feledkezzünk el továbbá arról sem, hogy tartsuk be a fogorvos
utasításait és rendszeresen mossuk az üres foghelyet speciális öblítővel vagy
sóoldattal. Ha bármi gondunk adódna a sebbel vagy panaszaink lennének,
mindenképpen forduljunk vissza fogorvoshoz. Összegezve tehát fontos figyelmet
fordítani arra, mit eszünk a foghúzás után. Kerüljük az éles táplálékokat és
az irritáló italokat, fogyasszunk inkább puha és könnyen feldolgozható
ételeket. Tartsuk be az orvos utasításait és ne feledkezzünk meg a megfelelő
szájhigiéniáról sem.Így biztosíthatjuk a gyorsabb gyógyulást és
csökkenthetjük a fertőzés kockázatát.