A brazil diófa egy
trópusi, lombhullató fafaj, melyet leginkább a lenyűgöző méretű és alakú
terméseiről ismerhetünk. A diófafa gyümölcsöt terem, melynek héja kemény,
gömb alakú és belül két részre oszlik. Az egyik részben található a dió,
melyet a legtöbben ismerünk és fogyasztunk, míg a másik rész az ún. „dióbél”,
mely a dióként ismert mag valójában. A brazil diófa elsősorban Brazíliában,
Peru területén őshonos, de ma már számos trópusi és szubtrópusi területen
megtalálható. A fa akár 50 méteres magasságot is elérhet, levelei nagyok és
szélesek, ami miatt árnyat adnak az alatta élő növényeknek. A brazil diót
fogyasztva számos egészségügyi előnyt élvezhetünk. Gazdag vasban,
magnéziumban és cinkben, valamint omega-3 zsírsavakban és E-vitaminban.
Emellett kiváló forrása az antioxidánsoknak is, melyek segítik a sejtek
védelmét a káros hatások ellen. Fontos azonban figyelni arra, hogy a brazil
diót mérsékelten fogyasszuk, mivel magas kalória- és zsírtartalma van.
Túlzott fogyasztása esetén hízáshoz vezethet. Emellett allergiás reakciókat
is okozhat, így célszerű figyelni a fogyasztásra. Összességében tehát
elmondható, hogy a brazil diófa különleges és tápláló gyümölcsöt terem, mely
számos egészségügyi előnnyel járhat. Fontos azonban mértékletesség betartása
a fogyasztás során.