A pikkelysömör egy
krónikus bőrbetegség, melynek során a bőrsejtek túlzottan gyorsan nőnek és
felhalmozódnak, ezáltal a bőrön vörös, hámló foltok jelennek meg. Az étrend
fontos szerepet játszik a pikkelysömör kezelésében, hiszen bizonyos ételek
fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket. A pikkelysömörben szenvedőknek
érdemes kerülniük az alkoholt, a dohányzást, valamint az egészségtelen
zsírokat és cukrokat tartalmazó ételeket. Az étrendjükben érdemes előnyben részesíteniük
a friss zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és egészséges
zsírokat (pl. olívaolaj). Sokaknak problémát okozhat a tejtermékek
fogyasztása is, ezért érdemes kipróbálni az alternatív tejeket (pl. mandula-,
rizs-, zabtej). Fontos tudni, hogy minden ember más és más módon reagál az
ételekre, ezért érdemes figyelni a saját testünkre és megtalálni azt az
étrendet, ami a legjobban segít a pikkelysömör tüneteinek enyhítésében.
Érdemes lehet egy táplálkozási tanácsadóval konzultálni, hogy segítsen
összeállítani egy olyan étrendet, ami megfelel az egyéni igényeinknek.
Összességében tehát fontos szerepet játszik az étkezés a pikkelysömör
kezelésében, és érdemes odafigyelni arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A
tiltott ételek listája nem feltétlenül ugyanaz mindenkinél, ezért fontos az
egyedi igényekre való figyelem és az étrend testreszabása.