A transzzsírok
olyan zsírok, amelyeket a vegyiparban hidrogénezett növényi olajakból
állítanak elő. A hidrogénezés során a növényi olajat melegítik és hidrogén
hozzáadásával szilárdabb állagúvá alakítják át. Ezeket az olajokat általában
ételekben és élelmiszerekben használják, mivel hosszabb eltarthatóságot
biztosítanak és olcsóbbak, mint más zsírok. Azonban a transzzsírok
egészségtelennek bizonyultak, mivel növelik a rossz LDL koleszterin szintjét
és csökkentik a jó HDL koleszterin szintjét, ezáltal növelve a szív- és
érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Emellett az elhízás,
cukorbetegség és egyes daganatos megbetegedések kialakulását is növelhetik. A
transzzsírok fogyasztásának csökkentése érdekében fontos odafigyelni az
élelmiszerek címkéjén található „hidrogénezett” vagy
„parciálisan hidrogénezett” jelzőkre. Kerülni kell az olyan
élelmiszereket, mint például sült ételek, gyorséttermi termékek vagy perecek,
mivel ezek gyakran tartalmaznak magas transzzsír-tartalmat. Az egészség
megőrzése érdekében érdemes inkább választani az egészségesebb zsírokat, mint
például az olívaolajat vagy lenmagolajat. Az egészséges táplálkozás és
rendszeres testmozgás segít csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések
kialakulásának kockázatát, így fontos figyelmet fordítani az étrendre és
életmódra ahhoz, hogy hosszú távon egészségesebben élhessünk.