A bulgur egy
közkedvelt gabonaféle, amely a közel-keleti és mediterrán konyhákban
rendszeresen szerepel. A bulgur készítése során a búzát párásítják, majd
megszárítják és darálják, így könnyen főzhetővé válik. A bulgur rendkívül
tápláló étel, magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően hosszú ideig
telítettség érzetet biztosít. Emellett alacsony kalóriatartalma miatt ideális
választás lehet azoknak, akik fogyni szeretnének vagy egészséges étrendre
törekednek. 100 gramm bulgur átlagosan 83-150 kalóriát tartalmaz, attól
függően, hogy milyen típusú és mennyiségben fogyasztjuk. Fontos azonban
figyelembe venni, hogy a bulgurt gyakran olajjal vagy zsírral készítik el,
ami növelheti a kalóriatartalmát. Ezért érdemes odafigyelni az elkészítés
módjára és kerülni a túlzott hozzáadott zsírokat. A bulgur könnyen
beilleszthető az étrendbe, sokoldalúságának köszönhetően számos ételhez
felhasználható. Salátákhoz, levesekhez, főételekhez vagy akár desszertekhez
is remek alapanyag lehet. Így változatos módon élvezhetjük annak minden
jótékony hatását. Összességében elmondható, hogy a bulgur ideális választás
lehet egy egészséges étrend részeként, mivel alacsony kalóriatartalma mellett
magas tápértékkel rendelkezik. Érdemes tehát beiktatni az étrendünkbe és
élvezni annak finom ízét és tápláló hatásait.