A basmati rizs egy
finom, hosszú szemű rizsfajta, amelyet gyakran használnak indiai és
közel-keleti ételek elkészítéséhez. A basmati rizs elkészítése nem bonyolult,
de néhány apró trükkel könnyedén tökéletes eredményt érhetünk el. Először is
fontos, hogy alaposan mossuk át a rizst hideg víz alatt. Ezzel eltávolítjuk a
felesleges keményítőt, ami segít abban, hogy a rizs ne ragadjon össze főzés
közben. Ha van rá lehetőségünk, áztassuk be a rizst legalább 30 percre, hogy
egyenletesebben főjön. Mielőtt elkezdjük főzni a rizst, forrósítsunk fel
vizet egy lábasban. A jó arány az, ha két csészényi vízre egy csészényi rizst
veszünk. Amikor a víz felforrt, adjuk hozzá a leszűrt rizst és keverjük
össze. Fedjük le a lábast és hagyjuk alacsony lángon főni 15-20 percig. Ne
kevergessük gyakran a rizst főzés közben, mert így csak könnyen
összetapadhat. Ha elkészült a rizs, hagyjuk állni néhány percig lefedve, hogy
az utolsó gőz is átjárja. A basmati rizs így puha és illatos lesz, tökéletes
kísérője lehet bármilyen pikáns curry vagy sült húsoknak. Próbálja ki ezt az
egyszerű receptet otthon is, és garantáltan élvezni fogja az ízeket!