A sáfrány az egyik
legdrágább fűszer a világon, melyet a sáfránykrokusz bibéjéből nyernek ki. A
sáfrány rendkívül intenzív ízű és aromájú, emellett pedig színező hatással is
rendelkezik. Az ára pedig a munkaigényességéből adódóan igen magas. 1. Miért
olyan drága a sáfrány? A sáfrányt kézzel kell szedni, ugyanis a virágok
hajnalban nyílnak ki, és napnyugtakor bezárulnak. Egy kilogramm sáfrány
előállításához kb. 150 ezer virág kell, így érthető, hogy miért magas az ára.
2. Mennyibe kerül ma egy kilogramm sáfrány? Az ár folyamatosan változik a
kínálat és a kereslet függvényében. Általában 3000-5000 dollár között mozog
egy kilogramm sáfrány ára, de volt már olyan eset is, hogy ennél jóval többe
került. 3. Miért érdemes befektetni sáfrányba? A sáfránynak számos
egészségügyi előnye van, például antioxidáns hatása van és segít csökkenteni
a gyulladásokat. Emellett nagyobb profitot is hozhat, hiszen az ára
folyamatosan emelkedik. Összességében tehát elmondható, hogy bár a sáfrány
nagyon drága fűszer, mégis érdemes lehet beruházni rá az egészségügyi előnyök
és a potenciális profit miatt is.Érdemes azonban figyelembe venni az árak
változékonyságát és tudatosan vásárolni.